Witamina D3 a kondycja organizmu
Witamina D3 jest bardzo ważna da naszego zdrowia. Pomaga regulować ilość fosforanów oraz wapnia w organizmie. Składniki te są niezbędne do utrzymania zdrowych zębów, kości oraz mięśni.
Ciekawostka: Krzywica – choroba występująca u dzieci do 3 roku życia związana z zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforowej, spowodowana najczęściej niedoborem witaminy D3.
Główne korzyści płynące z uzupełniania niedoboru witamy D w organizmie:
- zapobieganie osteoporozie u osób starszych
- łagodzenie objawów u osób z depresją kliniczną
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka oraz cukrzycy typu 1
- zwiększenie siły fizycznej
- znacząca poprawa poziomu „dobrego” cholesterolu HDL
Ponadto, w opracowaniu D. Tuchendler, M. Bolanowski: Seasonal variations in serum vitamin D concentrations in human oraz Bikle D.: Nonclassic actions of vitamin D. J. Clin. Endocrinol. Metab. wskazuje się na związek między niskim stężeniem witaminy D a zwiększoną zachorowalnością na niektóre choroby takie jak:
- reumatoidalne zapalenie stawów
- stwardnienie rozsiane
- miażdżyca tętnic kończyn dolnych
- niewydolność serca
Witamina D3 a nasłonecznienie w Polsce
Przebywanie na słońcu jest najprostszym i zarazem skutecznym sposobem na pozyskanie witaminy D3. W naszej szerokości geograficznej czas największego nasłonecznienia przypada w okresie od kwietnia do września. Dlatego zachęcamy do spędzania czasu na wolnym powietrzu ciesząc się promieniami słonecznymi – w tym czasie nasza skóra wytwarza najwięcej witaminy D.
Ciekawostka: filtry UV a D3 – stosowanie kremów z filtrem UV nie zaburza syntezy witaminy D. Dlatego aby ochronić się przed nowotworami stosujmy kremy z UV!
Ciekawostka: Tkanka tłuszczowa działa jak bateria do przechowywania witaminy D. W okresach nasłonecznienia witamina D jest przechowywana w tłuszczach, a następnie uwalniana, gdy światło słoneczne zniknie.
Witamina D3 w jedzeniu
Niewielka ilość produktów zawiera witaminę D. Wśród nich znajdują się:
- tłuste ryby np. sardynki, śledzie, łosoś
- wątróbka
- olej z wątroby dorsza
- tuńczyk w puszkach
- ostrygi i krewetki
- żółtka
- czerwone mięso
- grzyby (z wyjątkiem „żywności wzbogaconej”, grzyby są jedynym źródłem roślinnym witaminy D,
- żywność wzbogacona w D. Naturalne źródła witaminy D są ograniczone, zwłaszcza jeśli nie spożywasz mięsa i ryb. Niektóre produkty spożywcze, które nie zawierają naturalnie witaminy D, są wzbogacone w ten składnik odżywczy.
Witamina D3 a odchudzanie
Zgadzamy się ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO), która oświadczyła, że otyłość jest epidemią XXI wieku. Podczas badań klinicznych przeprowadzonych na grupie kobiet z nadwagą oraz otyłych udowodniono, że poziom witaminy D3 ma znaczenie przy walce z otyłością. Uzupełnianie witaminy D (suplementacja) wpływa na utratę masy ciała. Po zastosowaniu suplementacji witaminą D przez 6 tygodni wskaźnik masy ciała (BMI) znacznie zmalały, natomiast wskaźnik witaminy D wzrósł. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30123437)
Przedawkowanie witaminy D
Bardzo trudno jest przedawkować witaminę D. Tak zwana „toksyczność witaminy D” występuje rzadko – gdy pacjent przyjmuje zbyt duże dawki przez dłuższy czas.
Objawy przedawkowania:
- brak koncentracji
- senność
- depresja
- wysokie ciśnienie krwi
- ból brzucha, wymioty i zaparcia
Małgorzata Poziemiec
Po miesiącu stosowania zobaczę cz są efekty
Dziś 22.06 2020 rozpoczynam odchudzanie coctailem choco live .Musze probowac zmniejszyć wagę ze względow zdrowotnych. Mam zmiany zwyrodnieniowe bioder, kolan a szczegolnie zmiany w kręgoslupa zmiany w krążkach