Witamina C lewoskrętna i Liposomalna- Dawkowanie, działanie, apteka

Być może znasz sposób na oczyszczanie organizmu z toksyn za pomocą codziennego picia soku z cytryny, w którym witamina C znajduje się w dużej ilości. Od razu należy powiedzieć- mit, którego nie poparły żadne badania naukowe oraz ich wyniki. Oczywiście pomijamy fakt, że ktoś może zwyczajnie lubić picie soku z cytryny. Nie powinien natomiast liczyć na detoksykację organizmu. Warto dowiedzieć się jakie właściwości niesie za sobą suplementacja witaminą C. Należy zaznaczyć, że cytryna, często uważana za owoc najbogatszy w witaminę C, pod względem jej zawartości znajduje się daleko w drugiej dziesiątce! Witamina C występuje w innych owocach i warzywach, w znacznie większym stężeniu.

Witamina C lewoskrętna, czy prawoskrętna?

  • Nie istnieje witamina C w postaci lewoskrętnej

Nie istnieje coś takiego jak witamina C lewoskrętna. Dotyczy to każdej jej odmiany i źródła: suplementy, warzywa i owoce, produkty spożywcze. Ciężko ustalić, skąd się wzięły informacje o lewoskrętnej odmianie witaminy C (kwas askorbinowy), być może producenci zastosowali marketingowe hasło, by zwykłą witaminę C sprzedawać po znacznie wyższej cenie dla osób, które są niedoinformowane, lub uważają, że dotarły do informacji zarezerwowanych tylko dla zawodowych sportowców i specjalistów. Powoli ten mit się zaciera, jednak powiedzmy to jeszcze raz- dostępna witamina C w jakiejkolwiek formie spożywczej nie istnieje jako lewoskrętna.

Witamina C naturalna czy syntetyczna?

  • Witamina C w każdej odmianie ma takie same właściwości

Tu kolejny mit, który bardzo często można znaleźć w internecie lub reklamach konkretnych produktów. I zastanawiasz się, która witamina jest lepsza, a która gorsza? Nie ma czegoś takiego jak syntetyczna witamina C, lub inaczej- chemiczny związek czystego kwasu askorbinowego i witamina C zawarta w produktach spożywczych ma dokładnie takie same właściwości. Jest to udowodnione badaniami i ich wyniki są jednoznaczne. Możesz korzystać z witaminy C uwzględniając ją w diecie, lub po prostu przyjmować w postaci proszku. Jej przyswajalność (biodostępność) jest dokładnie taka sama. Obie formy mają dokładnie takie samo znaczenie dla organizmu i żadna z nich nie jest gorsza.

Witamina C na przeziębienie jako lek zimowy

  • Witamina C nie leczy przeziębienia

Nauka bywa okrutna dla porad i domowej medycyny. Dokładnie tak samo stało się z mitem, że witamina C jest wspaniałym lekiem na przeziębienie i wszelkie jego objawy. Wraz z końcem 2017 roku minęła dekada, od kiedy to udowodniono. Badania udowodniły, że przeziębienie wcale nie będzie łagodniejsze w skutkach ani też nie będzie przebiegać łagodniej. Co więcej, częstotliwość pojawiania się przeziębienia również nie jest zależna od tego, czy przyjmujesz witaminę C czy nie. Profilaktyczne przyjmowanie kwasu askorbinowego może natomiast zmniejszyć ryzyko pojawienia się przeziębienia, dotyczy to szczególnie osób, które ciężko trenują lub pracują fizycznie. Znaczenie to jednak jest tak niewielkie, że można nie zaprzątać sobie tym głowy.

Witamina C – działanie i efekty stosowania

Głównym pozytywnym działaniem witaminy C jest fakt, że jest przeciwutleniaczem- zwalcza wolne rodniki. Może spowalniać proces starzenia się i wspomaga pracę układu krążenia, poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych. Przyspiesza proces utleniania cholesterolu LDL. Wchłanianie żelaza przez organizm człowieka jest także wspomagane przez kwas askorbinowy.
European Prospective Investigation into Cancer potwierdza swymi badaniami, że witamina C może także zmniejszyć ryzyko pojawienia się udaru mózgu.

Witamina C dożylnie 

Ten sposób podania witaminy C zwykle ma za zadanie chronić przed nowotworami lub leczyć je. Spotkasz być może stwierdzenie, że kwas askorbinowy leczy raka. Przeprowadzano badania naukowe i niestety nie potwierdzają one, by witamina c leczyła tę chorobę. Są natomiast potwierdzenia, że kwas askorbinowy podawany dożylnie w dużych ilościach może spowolnić namnażanie się komórek rakowych. Zostawmy jednak ten temat, należy potraktować go w tym artykule jako ciekawostkę.

Witamina C – dawkowanie i jak stosować?

Najprostszym rozwiązaniem jest dostarczanie kwasu askorbinowego wraz z pożywieniem! Jeśli zwrócisz uwagę na produkty spożywcze, które kupujesz, na pewno zauważysz, że bez problemu znajdziesz źródła bogate w kwas askorbinowy i nie ma potrzeby dostarczać go osobno, np. w formie rozpuszczalnej w wodzie. Poniżej w tabeli zestawiliśmy produkty o największej zawartości witaminy C. Optymalna dawka dzienna według różnych badań oscyluje w okolicy 100mg, co odpowiada mniej więcej jednej pomarańczy.

Warto pamiętać, że zwiększenie tej dawki wielokrotnie nie wywoła negatywnych objawów, jednak dawka (1g lub 2g i więcej na dobę) może mieć działanie przeczyszczające. 

Gdzie jest najwięcej witaminy C?

Dzika róża1800 mg
Rokitnik 1100 mg
Dereń 200 mg
Czarna porzeczka185 mg
Natka pietruszki180 mg
Czerwona papryka145 mg
Chrzan 114 mg
Brukselka 95 mg
Zielona papryka90 mg
Kalafior70 mg
Szpinak68 mg
Truskawka66 mg
Pomelo61 mg
Poziomka60 mg
Kiwi59 mg

Dobrym i zdroworozsądkowym podejściem będzie traktowanie witaminy C tak samo, jak innych witamin. Nie wyróżnia się ona niczym szczególnym na tle innych związków, jakie należy dostarczać do organizmu. 

 

Natalia Skarżyńska

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *