Czego nie jeść, żeby schudnąć?

Nadprogramowe kilogramy wielu z nas spędzają przysłowiowy sen z powiek. Niektórzy, podejmując walkę z wyżej wspomnianymi, stosują głodówki i tak zwane “diety cud”, które niestety bardzo szybko zniechęcają ich do dalszej walki o piękny wygląd. Otóż nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ głodówki przynoszą krótkotrwałe efekty i zawsze kończą się tak zwanym efektem jo-jo. Co zatem zrobić, aby skutecznie schudnąć? Przede wszystkim powinniśmy zdrowo jeść i wykluczyć z jadłospisu pewne składniki, które niestety nie są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami. W tym artykule odpowiemy sobie właśnie na pytanie – czego nie jeść, żeby schudnąć?

Białe pieczywo

Pierwszy z pokarmów, którego powinniśmy zdecydowanie unikać, będąc na diecie, stanowi białe pieczywo. Pomimo swojego wyjątkowego smaku, jest ono wypiekane z wysoko przetworzonej, białej mąki, która na dodatek nie posiada praktycznie żadnych składników odżywczych. Ważnym jest również to, że białe pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny, co jak wiadomo, nie sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Ponadto białe pieczywo, podnosi także poziom cukru we krwi.

Produkty typu light

Wbrew powszechnym przekonaniom, jakoby produkty light były tymi, których nie powinno zabraknąć w diecie redukcyjnej, nie do końca jest to prawdą. Otóż niezaprzeczalnie wyżej wspomniane, zawierają małe ilości tłuszczu lub niejednokrotnie są go zupełnie pozbawione. Pułapkę stanowi jednak to, że zamiast tłuszczu, w ich składzie można znaleźć spore ilości cukru. Kolejnym minusem tego typu produktów jest fakt, że białko może być przyswajane przez organizm jedynie w towarzystwie tłuszczu. A ze względu na jego brak w tego typu produktach, są one praktycznie bezwartościowe.

Sód zawarty w soli

Największym minusem stosowania sodu jest to, że zatrzymuje on wodę w organizmie, w związku z czym ciężko jest zgubić zbędne kilogramy oraz usunąć toksyny z organizmu. W związku z powyższym, powinniśmy starać się ograniczać dodawanie soli do potraw, a na przykład zastąpić ją aromatycznymi przyprawami.

Frytki, pieczone ziemniaki i talarki

Ziemniaki są zdrowym produktem, który pozwala nam dostarczyć do organizmu niezbędne witaminy i jednocześnie się przy tym nasycić. W związku z powyższym, możemy wprowadzić je do naszej diety, ale pod jednym warunkiem. Tylko i wyłącznie w formie gotowanej. Podawanie ziemniaków w postaci frytek, zapiekanek czy talarków zawierających tłuszcze, niewątpliwie nie pomoże nam w utracie zbędnych kilogramów.

Alkohol

Bez względu na to, jaki rodzaj alkoholu spożywamy, musimy pamiętać o jednym – są to tak zwane “puste kalorie”. Co istotne, napoje alkoholowe cechują się wysoką kalorycznością, a podczas ich picia zaczynamy odczuwać głód. Ponadto, spożywanie alkoholu to również dobra okazja do podjadania, co nie wpływa korzystnie na naszą sylwetkę.

Słodycze 

To jeden z największych wrogów diety redukcyjnej. Poza tym, że stanowią one połączenie cukrów i węglowodanów, to nie posiadają kompletnie żadnych właściwości odżywczych. Spowalniają metabolizm, a także wywołują uzależnienie, z którym niestety ciężko sobie poradzić. W przypadku słodyczy śmiało można użyć powiedzenia, że “apetyt rośnie w miarę jedzenia”, ponieważ im więcej ich jemy, tym jeszcze większą ochotę na nie mamy. Ponadto słodycze są niezwykle kaloryczne i posiadają tłuszcze, które niestety niewiele mają wspólnego ze zdrowiem. W związku z powyższym, jeżeli zależy nam na utracie kilogramów, to najlepiej abyśmy w ogóle nie sięgali po jakiekolwiek słodkości.

Jedzenie typu fast-food

Tego typu jedzenie, choć niezwykle smaczne, ma bardzo negatywny wpływ na naszą wagę oraz zdrowie. Powód? Z reguły niska jakość składników stosowanych do jego przygotowania oraz bogactwo tłuszczów.

Słodzone napoje i soki

Napoje słodzone zawierają ogromne ilości cukru, które mają fatalny wpływ zarówno na nasze zdrowie oraz figurę. Szczególnie dotyczy to napojów gazowanych, które przyczyniają się do powstawania wzdęć, a dodatkowo zawierają wiele konserwantów i sztucznych barwników. To samo dotyczy również soków w kartonowych opakowaniach i plastikowych butelkach. Zanim zdecydujemy się na ich zakup, dokładnie przeczytajmy skład.

Owoce

Oczywiście nie mówimy tu o wszystkich owocach, niemniej jednak część z nich nie jest wskazana w przypadku chęci utraty nadprogramowych kilogramów. Mowa tu między innymi o awokado, bananach i winogronach. Zamiast wyżej wspomnianych lepiej sięgnąć po cytrusy jak choćby pomarańcze czy grejpfruty.

Wysoko przetworzona żywość

Mowa tu głównie o produktach, które mają długi okres przydatności. Dzieje się tak dlatego, że są one nafaszerowane różnorodnymi konserwantami, tłuszczem i solą, dzięki którym przez długi czas zachowują swoją “świeżość”.

Czego nie jeść, żeby schudnąć? Wszystkiego, co stanowi tzw. antyodżywczy pokarm. Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje solidnej dawki energii, a tę możemy pozyskać, stosując wyłącznie zbilansowaną dietę. Właściwe odżywianie zapewnia nam podaż wszystkim witamin oraz składników mineralnych. Jedząc niezdrowo, narażamy się na niedobory. W efekcie konieczne staje się ich uzupełnienie poprzez suplementy diety: https://zasmakujzdrowia.pl/category/suplementy-diety/

Unikanie powyższych produktów, z całą pewnością pomoże nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów pod warunkiem, że będziemy przestrzegać zalecanej, dziennej ilości kalorii do spożycia. Ponadto ważnym jest również dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości wody, a także wysiłek fizyczny, który wpływa pozytywnie na przyspieszenie metabolizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *