Witamina D3 – wszystko co powinniśmy o niej wiedzieć

Witamina D3 a kondycja organizmu

Witamina D3 jest bardzo ważna da naszego zdrowia. Pomaga regulować ilość fosforanów oraz wapnia w organizmie. Składniki te są niezbędne do utrzymania zdrowych zębów, kości oraz mięśni.

Ciekawostka: Krzywica – choroba występująca u dzieci do 3 roku życia związana z zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforowej, spowodowana najczęściej niedoborem witaminy D3.

Główne korzyści płynące z uzupełniania niedoboru witamy D w organizmie:

Ponadto, w opracowaniu D. Tuchendler, M. Bolanowski: Seasonal variations in serum vitamin D concentrations in human oraz Bikle D.: Nonclassic actions of vitamin D. J. Clin. Endocrinol. Metab. wskazuje się na związek między niskim stężeniem witaminy D a zwiększoną zachorowalnością na niektóre choroby takie jak:

  •  reumatoidalne zapalenie stawów
  •  stwardnienie rozsiane
  •  miażdżyca tętnic kończyn dolnych
  •  niewydolność serca

Witamina D3 a nasłonecznienie w Polsce

Przebywanie na słońcu jest najprostszym i zarazem skutecznym sposobem na pozyskanie witaminy D3. W naszej szerokości geograficznej czas największego nasłonecznienia przypada w okresie od kwietnia do września. Dlatego zachęcamy do spędzania czasu na wolnym powietrzu ciesząc się promieniami słonecznymi – w tym czasie nasza skóra wytwarza najwięcej witaminy D.

Ciekawostka: filtry UV a D3 – stosowanie kremów z filtrem UV nie zaburza syntezy witaminy D. Dlatego aby ochronić się przed nowotworami stosujmy kremy z UV!

Ciekawostka: Tkanka tłuszczowa działa jak bateria do przechowywania witaminy D. W okresach nasłonecznienia witamina D jest przechowywana w tłuszczach, a następnie uwalniana, gdy światło słoneczne zniknie.

Witamina D3 w jedzeniu

Niewielka ilość produktów zawiera witaminę D. Wśród nich znajdują się:

  • tłuste ryby np. sardynki, śledzie, łosoś
  •  wątróbka
  •  olej z wątroby dorsza
  •  tuńczyk w puszkach
  •  ostrygi i krewetki
  •  żółtka
  •  czerwone mięso
  •  grzyby (z wyjątkiem „żywności wzbogaconej”, grzyby są jedynym źródłem roślinnym witaminy D,
  •  żywność wzbogacona w D. Naturalne źródła witaminy D są ograniczone, zwłaszcza jeśli nie spożywasz mięsa i ryb. Niektóre produkty spożywcze, które nie zawierają naturalnie witaminy D, są wzbogacone w ten składnik odżywczy.

Witamina D3 a odchudzanie

Zgadzamy się ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO), która oświadczyła, że ​​otyłość jest epidemią XXI wieku. Podczas badań klinicznych przeprowadzonych na grupie kobiet z nadwagą oraz otyłych udowodniono, że poziom witaminy D3 ma znaczenie przy walce z otyłością. Uzupełnianie witaminy D (suplementacja) wpływa na utratę masy ciała. Po zastosowaniu suplementacji witaminą D przez 6 tygodni wskaźnik masy ciała (BMI) znacznie zmalały, natomiast wskaźnik witaminy D wzrósł. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30123437)

Przedawkowanie witaminy D

Bardzo trudno jest przedawkować witaminę D. Tak zwana „toksyczność witaminy D” występuje rzadko – gdy pacjent przyjmuje zbyt duże dawki przez dłuższy czas.

Objawy przedawkowania:

  •  brak koncentracji
  •  senność
  •  depresja
  •  wysokie ciśnienie krwi
  •  ból brzucha, wymioty i zaparcia

Małgorzata Poziemiec

2 komentarze

  1. Dziś 22.06 2020 rozpoczynam odchudzanie coctailem choco live .Musze probowac zmniejszyć wagę ze względow zdrowotnych. Mam zmiany zwyrodnieniowe bioder, kolan a szczegolnie zmiany w kręgoslupa zmiany w krążkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *